انکر بولت چیست ؟

انکر بولت و کاربرد آن

انکر بولت ها عناصر سازه ای را به سازه های بتنی متصل و محکم می کنند. به طور کلی، انکربولت ها برای محکم کردن لغزش ها، تجهیزات و اعضای سازه به بتن استفاده می شود. یک سر انکربولت ها در بتن تعبیه شده است، در حالی که انتهای دیگر در معرض دید قرار می گیرد. انتهای آشکار معمولاً برای اتصال عناصر ساختاری یا تجهیزات رزوه می شود. از انواع انکربولت در صنایعی در ساخت سد، ساخت پل، ساختمان سازی، نیروگاه‌هاو … استفاده می‌شود. در این مقاله، انواع مختلف انکر بولت، موارد استفاده و معیارهای انتخاب انکربولت با کیفیت را بررسی خواهیم کرد.

انکر بولت چیست؟
انکربولت یک بست مکانیکی است که یک یا چند جسم را روی سطح بتنی را ثابت می کند. انکربولت‌ها بست های سنگینی هستند و به طور گسترده توسط مهندسان عمران استفاده می شوند. طراحی منحصر به فرد انکر بولت ها تجهیزات و سازه ها را ثابت و در جای خود نگه می دارد.

انواع انکر بولت 6576

انواع روش‌های نصب انکر بولت

بسته به نیاز نصب، انکربولت های مورد استفاده در پروژه های صنعتی به دو گروه زیر تقسیم می شوند:

  • انکربولت‌هایی که در بتن مرطوب قرار می‌گیرندکه برای نصب آنها نیاز است با مته مناسب سوراخی متناسب با قطر انکر بولت در داخل بتن در نظر گرفته شود و بعد از آن بتن مایع را در اطراف آن می‌ریزند تا کاملا اطراف آن را پر کنند.نکته مهم در اجرای آن اینست که انکر بولت بعد از نصب به هیچ عنوان نباید جابه‌جا شود.
  • انکربولت هایی که در بتن سفت شده قرار می‌گیرند، از خود نام کاملاً مشخص است که انکربولت به راحتی در داخل بتن سفت کار می‌گذارند. بعد از کاشت انکربولت در داخل بتنبسته به نوع انکر بولت فشرده یا باز می‌شوند.

انکربولت‌های از انواع ریخته گری در محل دوباره به گروه های مختلف طبقه بندی می شوند. رایج ترین انواع انکر بولت های ریخته گری در محل عبارتند از:

  • پیچ لنگر دراپ:

انکر بولت دراپ این فقط باید در بتن امد جای بگیرند. از این انکربولت زمانی کابرد دارد که لازم باشد یک پیچ در داخل آن قرار بگیرد یا خارج شود. انکر بولت دراپ این برای سیستم تهویه،خدمات آتش نشانی و صنعت برق کاربرد دارد.

  • انکر بولت خم به شکل J یا L 

این مدل از انکربولت اساساً میله های فولادی هستند که به شکل L یا J خم شده اند. این نوع انکر بولت ها در یک انتها دارای رزوه هایی هستند که انتهای خمیده دیگر آن در بتن تعبیه می‌شود.  انکر بولت جی بولت و ال بولت در تابلوهای راهنما، تیرهای برق، تجهیزات سنگین، ابزارآلات و سایر سازه های فولادی بسیار رایج هستند.

  • انکربولت صفحه ای
    بولت های صفحه ای معمولاً از یک پیچ T شکل تشکیل شده اند که به صورت وارونه در بتن مرطوب نصب شده است. انتهای “T” این پیچ ها با یک بخش چوب پنبه بستن برای نصب مهره و یک صفحه دایره ای ارائه شده است. صفحه معمولاً به اینها جوش داده می شود یا مهره ای در بتن تعبیه می شود.
  • انکربولت معمولی
    انکربولت معمولی عمدتاً در آجر استفاده می شوند و طول بیشتری دارند همچنین آنها را می توان در انواع مواد پایه استفاده کرد و در طیف گسترده ای از قطر، طول و سبک سر در بازار موجود است. این انکربولت ها از قبل مونتاژشده اند و آماده استفاده هستند.
  • انکربولت سردار
    انکر بولت های سردار دارای سر شش ضلعی یا مربعی هستند. سر این انکربولت در داخل بتن قرار می‌گیرد و کمک می‌کند که عناصر یک سازه محکم در جای خود قرار گیرند. انکربولت سردار در صنایعی ساختمان سازی و صنعت برق کاربرد دارد.
  • انکربولت swedge 
    آنها اساساً یک میله گرد هستند که در یک طرف آن رزوه شده است و در طرف دیگر فرورفتگی هایی وجود دارد که به اصطلاح “Swedge” گفته می‌شود به معنای فرورفتگی های متعدد است که روی میله به منظور چسبندگی بهتر روی بتن ایجاد می شود. این نوع انکربولت معمولاً در ساخت تیرها و پایه ها استفاده می شود.
انواع انکربولت 2345

انکربولت پس از نصب

انکر بولت های پس از نصب پس از اینکه بتن قبلاً در محل ریخته شده است نصب می شوند. در این نوع انکر بولت باید سوراخی در آن سطح بتنی سوراخ شود و پیچ نصب شود.

برخی از انکر بولت های متداول پس از نصب به شرح زیر است:

  • پیچ لگ:
    این نوع انکر بولت کاملاً شبیه انکرهای دیواری پلاستیکی است و به راحتی نصب می شود. سیستم نصب پیچ لگ از یک غلاف فلزی استفاده می کند که با قرار دادن پیچ لگ در آن منبسط می شود.از پیچ لگ معمولاً برای اتصال الوارهای سنگین یا سایر مواد سنگین که بار زیادی را تحمل می کنند استفاده می شود. کاربد آنها در کشتی سازی، صنعت برق، پالایشگاه‌های نفتی و ساختمان سازی است.
  • پین درایور چکش:
    پین های چکش مانند یک میخ مخصوص برای نصب مواد نازک روی بتن استفاده می شود. لنگر حاوی یک غلاف فلزی نازک برای قرار دادن در کف قبل از پر شدن با پین راننده چکش است.
  • باز شدن بال ضامن:
    بال ضامن هنگام کار با دیوار توخالی خوب است. این نوع انکر بولت دارای بال هایی هستند که بعد از قرار گیری در بتن یا دیوار، باز می‌شوند بال ها پس از عبور از سوراخ منبسط می شوند. از آنها برای نگه داشتن وزنه های کوچکتر استفاده می شود.
  • سپر انبساط دوگانه:
    پیچ لنگر محافظ دوبل انبساط از دو نقطه انبساط موازی در یک نقطه لنگر محافظ معمولی استفاده می کند. این نوع انکربولت میزان تماس بین غلاف و مواد را دو برابر می کند که به نوبه خود فشار را در هر نقطه کاهش می دهد.
  • پیچ لنگر گوه:

پیچ و مهره های لنگر گوه شامل یک پیچ تخصصی است که دارای یک دستگاه گوه متحرک در پایه آن است. به همین دلیل، این نوع انکر بولت ها به سمت بالا به سمت مهره بست سفت می شوند و مهره به سمت پایین به سمت سطح بسته می شود.

مطلب مرتبط : معرفی کامل رول بولت و انواع آن 

بسته به فلسفه کار، انکر بولت به دو نوع طبقه بندی می‌شود

انکربولت مکانیکی

از نیروی اصطکاک برای ثابت کردن خود در محل استفاده کنند. پس از نصب، پیچ های لنگر مکانیکی منبسط می شوند که مواد پایه را محکم می گیرند و به عنوان یک لنگر عمل می کنند یعنی زمانی که انکر بولت درون سوراخ قرار داده می‌شود، دچار انبساط می‌گردد و این انبساط با تکیه‌گاه به خوبی درگیر می‌شود. تمام انکر بولت های فوق که در بالا توضیح داده شد انکر بولت های مکانیکی هستند.

مهم ترین تفاوت انکربولت مکانیکی نسبت به انکر بولت شیمیایی این است که خیلی سریع تر نصب می‌شوند و بعد از پایاین نصب امکان بارگیری وجود دارد.

انکربولت شیمیایی

انکر بولت های شیمیایی در مقایسه با انکر بولت های مکانیکی انعطاف پذیری بیشتری را ارائه می دهند. در این نوع یک رزین قبل از قرار دادن گل میخ به سوراخ تزریق می شود. رزین شیمیایی تمام بی نظمی های سوراخ را پر کرده و آن را ضد آب و هوابندی می کند. مواد رزینی تزریق شده کمک می‌کنند تا تحمل بار و کشش بیشتر شود. انجام این فرایند نیازمند دقت و توجه بسیار زیادی است زیرا که مقاومت سازه را بالا خواهد برد. مواد شیمیایی گوناگونی برای نصب انکربولت ها استفاده می‌شود که در زیر آنها را معرفی می‌کنیم: 

  1. انکربولت شیمیایی پلی استر
  2. انکربولت شیمیایی وینیل استر
  3. انکربولت شیمیایی اپوکسی آکریلات
  4. انکربولت استاندارد اپوکسی خالص
  5. انکر بولت رزینی
  6. انکر بولت با رزوه شیمیایی
  7. انکر بولت پودری
  8. انکر بولت شیمیایی هیبریدی

عوامل مهم در انتخاب انکربولت

انتخاب بهترین انکر بولت به عوامل مختلفی بستگی دارد. 

شرایط موجود در پروژه یکی از مهمترین عوامل است که قبل از هر اقدامی باید توسط مهندسان بررسی شود برای مثال بار های وارده، شرایط محیط، محل قرار گیری، میزان ارتعاش محیط و نوع بتن، اندازه و محل اتصالات، ظاهر مطلوب پروژه در انتها، فاصله مورد نیاز برای کار گذاشتن انکربولت‌ها و… می‌باشد. مهم ترین پارامترهای مهمی که هنگام انتخاب انکربولت باید در نظر گرفته شود عبارتند از:

  • اندازه سوراخ انکربولت: با افزایش قطر، قدرت حمل بار نیز افزایش می یابد.
  • طول انکر بولت: هرچه عمق بتن در داخل بتن وجود داشته باشد، قدرت تحمل بار بیشتر است. انجمن ملی بنایی بتنی یک قانون کلی برای طول پیچ لنگر تعبیه شده در بتن ارائه می دهد. طبق آنها، طول موثر جاسازی باید بیشتر از (4*d یا 2′′) باشد.
  • شرایط محیطی سازه: شرایط محیطی که انکربولت در آن استفاده می‌شود اهمیت بسیاری دارد برای مثال رطوبت، چربی ، فراورده‌های نفتی، موادخورنده وجود فسفات و نیترات در محیط در انتخاب انکربولت تاثیر بسزایی دارند.
    حداکثر بار یا وزنی که لنگر می تواند تحمل کند
  • استحکام و قدرت انکربولت: قدرت نگه‌داری انکر بولت‌ها برای بارهای ارتعاشی و ضربه‌ای به آرامی کاهش می‌یابد.


انواع انکر بولت 3241

دسته بندی انکر بولت ها

برای افزایش ظرفیت بار انکر بولت ها، آنها را گروه بندی می کنند. با این حال، رفتار مکانیکی گروه انکر بولت ها بستگی به عوامل زیر دارد:

  • فاصله بین انکربولت ها
  • تفاوت در نیروهای اعمال شده
  • حالت های خرابی انکربولت
    پیچ های لنگر ممکن است با هر یک از حالت های خرابی زیر خراب شوند:
  • از طریق بارهای کششی، نمونه هایی شامل شکستن فولاد لنگر، بیرون زدن از سوراخ و غیره است.
  • بر اساس بارهای برشی، نمونه هایی از قبیل شکست لبه بتنی، شکست فولاد و …
  • یا هردو مشکل یعنی بارهای کششی و و برشی

موارد استفاده از انکربولت

انکربولت برای اتصال و محکم کردن عناصر سازه ای و غیر سازه ای به بتن استفاده می شود. آنها تقریباً در هر صنعتی استفاده می شوند. برخی از صنایعی که انکر بولت ها کاربرد وسیعی دارند عبارتند از:

  1. صنایع شیمیایی، پتروشیمی، نفت و گاز: برای تثبیت قطعات مختلف تجهیزات، فونداسیون پشتیبانی و سایر اعضای سازه ای.
  2. صنعت برق و فولاد.
  3. ساختمان سازی
  4. بیمارستان‌ها برای نصب تجهیزات بر روی سقف یا دیوار
  5. راه آهن و صنعت هوانوردی
  6. کارخانه های تولیدی
  7. صنایع خط لوله
  8. کارخانه های داروسازی  و فرآوری مواد غذایی.
  9. صنایع هسته ای

منبع: whatispiping.com